Incheierea unui contract de leasing (BI) (IA)

Inmatricularea unui autovehicul la sfarsitul unui contract de leasing de catre fostul utilizator al contractului de leasing

Daca ati fost parte contractanta/utilizator  intr-un contract de leasing, la final veti primi de la firma de leasing: factura de valoare reziduala/finala, Cartea de Identitate a Vehiculului, fisa de inmatriculare completata cu datele  dvs. si ale firmei de leasing, Certificatul fiscal general al firmei de leasing(copie legalizata sau original), sau Certificatul fiscal obtinut pentru autovehiculul in cauza. Desi la inceputul contractului ati declarat autovehiculul la administratia locala de domiciliu, va trebui sa se vizeze din nou fisa de inmatriculare (pe care ati primit-o de la firma de leasing), prezentand factura de valoare reziduala/finala si Certificatul fiscal de firma de leasing. Apoi trebuie sa obtineti de la A.N.A.F.-Administratia Finantelor Publice – de domiciliu – Adeverinta prin care se atesta nerestituirea taxei de poluare/taxei speciale pentru autovehicule.

Nu mai este necesara deplasarea la RAR pentru obtinerea Certificatului de Autenticitate.

Dupa plata taxelor (taxa pentru certificatul de inmatriculare, taxa de inmatriculare), si incheierea asigurarii de raspundere civila, daca nu mai este valabila cea veche de la firma de leasing, se trece direct la inmatricularea la Biroul Inmatriculari unde se prezinta actele necesare comune pentru orice fel de inmatriculare cu urmatoarele precizari:

1. Fişa de înmatriculare a vehiculului trebuie sa aiba viza de luare in evidenta de la administraţia publica locala de domiciliu

2. Documentul care atesta dreptul de proprietate este: Factura de valoare reziduala/finala

Pe langa actele necesare comune va trebui sa mai adaugati:

1. Certificatul fiscal general al firmei de leasing-copie (copia legalizata sau originalul raman la administratia locala)

2. Adeverinta prin care se atesta nerestituirea taxei de poluare/taxei speciale pentru autovehicule.

3. Viza de drept de instrainare de pe fisa de inmatriculare poate fi inlocuita de copia Certificatului fiscal obtinut de firma de leasing pentru autoturismul in cauza (cu marca si seria de sasiu corespunazatoare) de la serviciul administratiei publice locale de domiciliu/sediu.

4. Certificatul de Inmatriculare al vehiculului cu stampila firmei de leasing la rubrica „instrainat catre”, avand inspectia tehnica periodica in termen de valabilitate

5. Tichetul de inspectie tehnica periodica in termen de valabilitate, daca termenul de pe Certificatul de Inmatriculare este expirat.

6. Plăcuţele cu numărul de înmatriculare, dacă noul proprietar are domiciliul, reşedinţa sau sediul pe raza altui judeţ decât firma de leasing, sau daca doreste un alt numar preferential de inmatriculare.

Nota

Potrivit OUG 195/2002, fostul Utilizator este obligat sa solicite schimbarea Certificatului de Inmatriculare la Biroul Inmatriculari  in maxim 30 de zile calendaristice de la data emiterii  Facturii de valoare reziduala sau de incheiere a contractului.

Alte articole din sectiunea: Inmatricularea autovehiculelor