Ordonanta de urgenta – OUG 1/2012

OUG 1/2012 pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii ale Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si pentru restituirea taxei achitate in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2) din lege. Ordonanta de Urgenta 1/2012

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 79 din 31 ianuarie 2012

Luand in considerare dificultatile de ordin tehnic ce ar putea fi intampinate prin aplicarea imediata a dispozitiilor art. 2 lit. i), ale art. 4 alin (2) si a celor privind prima transcriere a dreptului de proprietate ale art. 5 alin (1) din Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule,
avand in vedere necesitatea inlaturarii acestor dificultati, care sa permita aplicarea corecta a taxei privind emisiile poluante provenite de la autovehicule si inlaturarea riscului de intarziere a procesului de stabilire exacta a cuantumului acesteia,
in scopul reevaluarii impactului pe care masurile cuprinse in acest act normativ le au in plan economic si social se impune alocarea unui interval de 1 an.
Mai mult, aceasta masura este necesara pentru a simplifica procedura aplicarii taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si totodata pentru clarificarea litigiilor juridice nascute ca urmare a aplicarii Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule.
Intrucat nepromovarea prezentei ordonante de urgenta ar avea consecinte negative asupra modului de aplicare a taxarii autovehiculelor aflate in categoria celor precizate la dispozitiile mai sus mentionate din Legea 9/2012,
in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul public si constituie o situatie de urgenta si extraordinara a carei reglementare nu poate fi amanata,
in temeiul art. 115 alin (4) din Constitutia Romaniei, republicata
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta

Art. 1
Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta aplicarea dispozitiilor art. 2 lit. i), ale art. 4 alin (2) si a celor privind prima transcriere a dreptului de proprietate ale art. 5 alin (1) din Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 17 din 10 ianuarie 2012, se suspenda pana la 1 ianuarie 2013.

Art. 2
(1) Contribuabilii care au achitat taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate, in conformitate cu prevederile art. 4 alin (2) din Legea 9/2012, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a acestei legi si data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pot solicita restituirea acesteia.
(2) Sumele prevazute la alin. (1) se restituie la cererea contribuabilului, adresata organului fiscal competent, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care se aplica in mod corespunzator, cu exceptia prevederilor art. 124 din respectiva ordonanta.
(3) Sumele se restituie in termenul de prescriptie prevazut de art. 135 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile ulterioare.

Omologarea autovehiculelor (RAR)

Omologarea unui autovehicul provenit din import neinmatriculat in Romania

Pentru a face omologarea unui autovehicul provenit din import aflat la prima inmatriculare in Romania trebuie sa faceti mai intai o programare telefonica la R.A.R. din localitate.

La data si la ora programarii trebuie sa va prezentati cu autovehiculul si cu urmatoarele documente:

1. Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului: Factura externa sau Contractul de vanzare-cumparare pentru un autovehicul folosit

2. Documentele privind inmatricularea din tara de provenienta, daca este cazul

3. Actul de identitate al solicitantului, astfel :

  • Persoane fizice : Buletin/Cartea de Identitate:  în original şi în copie.
  • Persoane fizice autorizate : Buletin/ Cartea de Identitate in original si copie, Certificatul de Inregistrare Fiscala in copie pentru facturare
  • Persoane juridice : Buletin/Carte de Identitate delegat:  in original si copie.  Certificatului de Inregistrare al societatii: in copie pentru facturare

Solicitantul  va completa la R.A.R. „Cererea Activitate R.A.R.”  si trebuie sa aiba domiciliul in localitatea unde se face omologarea.

Operatii efectuate de R.A.R. sunt urmatoarele: eliberarea Cartii de Identitate a Vehiculului (CIV), a Certificatului de autenticitate(valabil doar 60 de zile calendaristice) si a tichetului de Inspectie Tehnica Periodica.

Daca la inmatricularea la Biroul Inmatriculari va prezentati cu Certficatul de Autenticitate expirat, va trebui sa mergeti din nou la R.A.R.

Securizarea/secretizarea Cartii de Identitate a Vehiculului (RAR)

In unele situatii pe Cartea de Identitate a unui autovehicul nou, cumparat din Romania de la un dealer autorizat, nu este pusa folia de securizare. In acest caz, inainte de inceperea formalitatilor de inmatriculare trebuie sa va prezentati la R.A.R. din localitate pentru a fi pusa aceasta folie. Nu este necesar sa faceti programare si nici sa mergeti cu autoturismul respectiv. Trebuie sa va prezentati cu urmatoarele acte:

  • Carte de Identitate a Vehiculului-original si copie

R.A.R. aplica folia de securizare peste zona in care sunt trecute marca, tipul, numarul de omologare si seria sasiului autovehiculului.

Se poate prezenta orice persoana, indiferent de localitatea de domiciliu.

Schimbarea proprietarului – Certificatul de Autenticitate (RAR)

Obtinerea Certificatului de Autenticitate la schimbarea proprietarului

De fiecare data cand un autovehicul inmatriculat in Romania isi schimba proprietarul este necesara deplasarea la R.A.R. pentru certificarea autenticitatii, respectiv a faptului ca nu s-au facut schimbari ale seriei de sasiu si de motor fata de cele din Cartea de Identitate. Pentru a face aceasta trebuie sa faceti mai intai o programare telefonica la R.A.R. din localitate.

La data si la ora  programarii trebuie sa va prezentati cu autovehiculul si cu urmatoarele documente:

1. Cartea de Identitate a Vehiculului –original si copie

2  Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului: Factura  sau Contractul de vanzare-cumparare pentru un autovehicul folosit-original si copie

3. Certificatul de Inmatriculare al autovehiculului cu revizia tehnica valabila-original

4. Actul de identitate al solicitantului, astfel:

  • Persoane fizice: Buletin/Cartea de Identitate:  în original şi în copie.
  • Persoane fizice autorizate: Buletin/ Cartea de Identitate in original si copie, Certificatul de Inregistrare Fiscala in copie pentru facturare
  • Persoane juridice: Buletin/Carte de Identitate delegat:  in original si copie.  Certificatului de Inregistrare al societatii: in copie pentru facturare

Solicitantul  va completa la R.A.R. „Cererea Activitate R.A.R.”  si trebuie sa aiba domiciliul in localitatea unde se face certificarea.

Operatii efectuate de R.A.R.: certificarea autenticitatii si eliberarea  Certificatului de autenticitate valabil doar 60 de zile calendaristice

Daca la inmatricularea la Biroul Inmatriculari va prezentati cu Certficatul de Autenticitate expirat, va trebui sa mergeti din nou la R.A.R.

Nota

In cazul incheierii unui contract de leasing  fostul Utilizator din contract nu mai are obligatia sa obtina Certificatul de Autenticitate pentru a putea face inmatricularea pe numele sau.

Montarea instalatiei GPL (RAR)

Autovehicul inmatriculat in Romania la care s-a montat o instalatie GPL

In cazul in care ati montat o instalatie GPL, trebuie sa faceti o programare si sa va prezentati cu autovehiculul la R.A.R. pentru a se mentiona acest lucru in Cartea de Identitate a vehiculului. Autoturismul trebuie sa aiba lipite pe el sticker-ele GPL.

Trebuie sa  aveti urmatoarele acte:

1. Cartea de Identitate a Vehiculului-original si copie

2. Declaratia de conformitate a importatorului agreat de R.A.R. care a livrat instalatia si a facut motajul.

3. Actul de identitate al solicitantului, astfel:

  • Persoane fizice: Buletin/Cartea de Identitate:  în original şi în copie.
  • Persoane fizice autorizate: Buletin/ Cartea de Identitate in original si copie, Certificatul de Inregistrare Fiscala in copie pentru facturare
  • Persoane juridice: Certificatului de Inregistrare al societatii: in copie pentru facturare

Pentru persoanele juridice: Delegatie din partea societatii si copia si actului de identitate al delegatului. Delegatul trebuie sa aiba actul de identitate original la el..

Pentru persoanele fizice: Procură autentificata la notar, daca se prezinta alta persoana in locul proprietarului. In aceasta situatie imputernicitul va trebui sa aibe la el actul sau de identitate in copie si original.

Persoana care se prezinta la R.A.R. (proprietar sau delegat) trebuie sa aiba domiciliul in localitatea unde se face aceasta operatie.

Montajul unei suprastructuri omologate (RAR)

Autovehicul inmatriculat in Romania la care s-a montat o suprastructura omologata

Daca ati montat o suprastructura omologata de R.A.R. pe un autovehicul, trebuie sa va prezentati la R.A.R.  pentru a se mentiona acest lucru in Cartea de Identitate a Vehiculului. Pentru a face aceasta trebuie sa faceti mai intai o programare telefonica la R.A.R. din localitate.

La data si la ora programarii trebuie sa va prezentati cu autovehiculul si cu urmatoarele documente:

1. Cartea de Identitate a Vehiculului –original si copie

2. Documentul de dobandire al suprastructurii si declaratia de conformitate de la service-ul care a efectuat lucrarea.

3. Actul de identitate al solicitantului, astfel:

  • Persoane fizice: Buletin/Cartea de Identitate:  în original şi în copie.
  • Persoane fizice autorizate: Buletin/ Cartea de Identitate in original si copie, Certificatul de Inregistrare Fiscala in copie pentru facturare
  • Persoane juridice: Certificatului de Inregistrare al societatii: in copie pentru facturare

Pentru persoanele juridice: Delegatie din partea societatii si copia si actului de identitate al delegatului. Delegatul trebuie sa aiba actul de identitate original la el..

Pentru persoanele fizice: Procură autentificata la notar, daca se prezinta alta persoana in locul proprietarului. In aceasta situatie imputernicitul va trebui sa aibe la el actul sau de identitate in copie si original.

Persoana care solicita modificarea in Cartea de Identitate (proprietar sau delegat) trebuie sa aiba domiciliul in localitatea unde se face aceasta operatie.

R.A.R. efectueaza modificarea codului de omologare in Cartea de Identitate.

Dupa aceasta trebuie sa va prezentati la Biroul Inmatriculari pentru schimbarea Certificatului de Inmatriculare.

Schimbarea culorii sau a motorului cu unul cu cod identic (RAR)

Autovehicul inmatriculat in Romania la care s-au schimbat: culoarea sau motorul cu unul cu cod identic.

Daca ati schimbat culoarea sau motorul autovehicului cu unul cu cod identic trebuie sa va prezentati la R.A.R. pentru a se mentiona acest lucru in Cartea de Identitate a Vehiculului. Pentru a face aceasta trebuie sa faceti mai intai o programare telefonica la R.A.R. din localitate.

La data si la ora programarii  trebuie sa va prezentati cu autovehiculul si cu urmatoarele documente:

1.  Cartea de Identitate a Vehiculului –original si copie

2.  Documentul de dobandire al motorului

3.  Declaratia de conformitate de la service-ul care a facut schimbarea motorului, care trebuie sa fie autorizat de R.A.R. Pentru schimbarea culorii nu este necesara prezentarea unui document.

4.  Actul de identitate al solicitantului, astfel :

  • Persoane fizice : Buletin/Cartea de Identitate:  în original şi în copie.
  • Persoane fizice autorizate : Buletin/ Cartea de Identitate in original si copie, Certificatul de Inregistrare Fiscala in copie pentru facturare
  • Persoane juridice : Certificatului de Inregistrare al societatii: in copie pentru facturare

Pentru persoanele juridice : Delegatie din partea societatii si copia si actului de identitate al delegatului. Delegatul trebuie sa aiba actul de identitate original la el..

Pentru persoanele fizice : Procură autentificata la notar, daca se prezinta alta persoana in locul proprietarului. In aceasta situatie imputernicitul va trebui sa aibe la el actul sau de identitate in copie si original.

Persoana care solicita modificarea in Cartea de Identitate (proprietar sau delegat) trebuie sa aiba domiciliul in localitatea unde se face aceasta operatie.

R.A.R. efectueaza modificarea  in Cartea de Identitate.

Dupa aceasta trebuie sa va prezentati la Biroul Inmatriculari pentru schimbarea Certificatului de Inmatriculare.

Schimbarea caroseriei (RAR)

 Autovehicul inmatriculat in Romania la care s-a schimbat caroseria 

Daca din diferite motive (accident, stare deteriorata etc.) trebuie sa inlocuiti caroseria existenta cu alta va trebui sa va prezentati la R.A.R. pentru a se poansona seria de sasiu pe noua caroserie.

Inainte de a face schimbarea va trebui sa va prezentati la R.A.R., fara o programare prealabila,  cu autovehiculul cu caroseria originala (tractat sau pe platforma daca este necesar) unde se vor face fotografii si se vor elibera documente din care sa rezulte ca s-a facut verificarea seriilor autovehiculului. Numai dupa aceasta se va schimba caroseria. Cel mai bine este sa faceti aceasta intr-un service autorizat si agreat de R.A.R.

Dupa ce s-a facut schimbarea va deplasati din nou la R.A.R. cu autovehiculul, fara programare,  cu urmatoarele acte:

1.Cartea de Identitate a Vehiculului-original si copie

2. Actul de provenienta a caroseriei

3. Declaratia de conformitate de la service-ul autorizat de R.A.R. care a executat lucrarea

4. Actul de identitate al solicitantului, astfel :

  • Persoane fizice : Buletin/Cartea de Identitate:  în original şi în copie.
  • Persoane fizice autorizate : Buletin/ Cartea de Identitate in original si copie, Certificatul de Inregistrare Fiscala in copie pentru facturare
  • Persoane juridice : Certificatului de Inregistrare al societatii: in copie pentru facturare

Pentru persoanele juridice : Delegatie din partea societatii si copia si actului de identitate al delegatului. Delegatul trebuie sa aiba actul de identitate original la el..

Pentru persoanele fizice : Procură autentificata la notar, daca se prezinta alta persoana in locul proprietarului. In aceasta situatie imputernicitul va trebui sa aibe la el actul sau de identitate in copie si original.

Persoana care se prezinta la R.A.R. (proprietar sau delegat) trebuie sa aiba domiciliul in localitatea unde se face aceasta operatie.

R.A.R. poansoneaza seria de sasiu pe noua caroserie si face mentiune in Cartea de Identitate a Vehiculului.

Duplicatul Cartii de Identitate a Vehiculului (RAR)

Obtinerea unui duplicat al Cartii de Identitate a Vehiculului

Daca ati pierdut  sau s-a deteriorat Cartea de Identitate a Vehiculului trebuie sa va prezentati, fara programare prealabila si fara masina, la R.A.R. pentru a obtine un duplicat.

Trebuie indeplinite urmatoarele formalitati:

1. Se face o prima deplasare la R.A.R. si se completeaza:

  • Cererea tip catre Dl.Director al R.A. “Monitorul Oficial” pentru a aproba publicarea anuntului de pierdere. In partea de sus se completeaza de catre solicitant, iar in partea de jos de catre reprezentantul R.A.R.
  • Cererea tip adresata Dl.Director la R.A.R. pentru eliberarea unui duplicat al Cartii de Identitate. In partea de sus se completeaza de catre solicitant, iar in partea de jos de catre lucratorul de la Biroul inmatriculari.

2. Se face deplasarea la R.A. “ Monitorul Oficial” cu Cererea de la pct.1.a, pentru pubicarea anuntului.

3. Se face deplasarea la Politie-Biroul Inmatriculari cu Cererea de la pct.1.b (original si copie) si cu Certificatul de Inmatriculare (original si copie) pentru confirmarea inmatricularii autovehiculului.

4. Se face deplasarea din nou la R.A.”Monitorul Oficial” pentru a se cumpara Monitorul in care s-a publicat anuntul.

5. Cu exemplarul de la Monitorul Oficial si cu Cererea de la pct.1b vizata de Biroul Inmatriculari se face a doua deplasare la R.A.R. pentru obtinerea duplicatului.

6. In  fiecare situtie aveti nevoie de actul de identitate al solicitantului, astfel:

  • Persoane fizice : Buletin/Cartea de Identitate:  în original şi în copie.
  • Persoane fizice autorizate : Buletin/ Cartea de Identitate in original si copie, Certificatul de Inregistrare Fiscala in copie pentru facturare
  • Persoane juridice : Certificatului de Inregistrare al societatii: in copie pentru facturare

Pentru persoanele juridice: Delegatie din partea societatii si copia si actului de identitate al delegatului. Delegatul trebuie sa aiba actul de identitate original la el..

Pentru persoanele fizice: Procură autentificata la notar, daca se prezinta alta persoana in locul proprietarului. In aceasta situatie imputernicitul va trebui sa aibe la el actul sau de identitate in copie si original.

Persoana care se prezinta la R.A.R. (proprietar sau delegat) trebuie sa aiba domiciliul in localitatea unde se face aceasta operatie.

R.A.R. elibereaza duplicatul Cartii de Identitate a Vehiculului  si mentioneaza aceasta pe ultima pagina a acesteia.

Dupa obtinerea duplicatului trebuie sa va prezentati la Biroul Inmatriculari pentru a se trece datele de inmatriculare (proprietarul si numerele de inmatriculare)

Acte necesare comune (APL) (EV)

Acte necesare comune pentru inscrierea in evidentele fiscale a oricarui tip de autovehicul/remorca indiferent de modul de dobandire

Oricare ar fi modul de dobandire , aveti la dispozitie o perioada de 30 de zile de la data intocmirii documentului de dobandire pentru a face inscrierea in evidentele fiscale ale mijlocului de transport. In cazul celor importate, daca din motive tehnice nu s-a facut omologarea R.A.R. si nu s-a eliberat Cartea de Identitate, trebuie sa va prezentati cel putin cu documentul de dobandire in acest termen, urmand a aduce apoi si copia Cartii de Identitate. Depasirea termenului de 30 de zile duce la plata unor penalitati de intarziere. Actele cu care trebuie sa va prezentati la  organul fiscal competent al autorităţii  administraţiei publice locale pentru declararea proprietatii, in oricare din situatii, sunt urmatoarele:

1. Declaratie tip de impunere pentru impozitul asupra mijloacelor de transport, semnata daca sunteti persoana fizica, si stampilata si semnata daca sunteti persoana juridica : trebuie sa aveti 2 exemplare, unul ramane la administratia publica locala, al doilea, stampilat pentru luarea in evidenta, il va lua proprietarul si il va pastra acasa impreuna cu actele masinii.

2. Fisa de inmatriculare completata in caseta  A cu date masinii identic ca si caseta A din Cartea de Identitate a Vehiculului, si caseta B  cu datele proprietarului

3. Cartea de identitate a vehiculului – copie si original pentru conformitate

4. Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului/remorcii: în original şi în copie

5. Actul de identitate al solicitantului, astfel:

  • Persoane fizice : Buletin/Cartea de Identitate :  în original şi în copie.
  • Persoane fizice autorizate : Buletin/ Cartea de Identitate in original si copie, Certificatul de Inregistrare Fiscala in copie
  • Persoane juridice : Certificatului de Inregistrare al societatii: in copie

6. Pentru persoanele juridice : Delegatie din partea societatii si originalul si copia actului de identitate al delegatului.

7. Pentru persoanele fizice : Procură autentificata la notar, daca se prezinta alta persoana in locul proprietarului. In aceasta situatie imputernicitul va trebui sa aibe la el actul sau de identitate in copie si original.

8. Documentul vamal  (Declaratia vamala sau chitanta) pentru autovehiculele/remorcile  importate din state din afara U.E.(necomunitare): copie si original

Nota

1. Impozitul pe mijloacele de transport se datoreazã începând cu data de întâi a lunii urmãtoare celei în care acestea au fost dobândite.

2. In situaţiile în care contribuabilii – persoane fizice sau persoane juridice – dobândesc în strãinãtate dreptul de proprietate asupra mijloacelor de transport, data dobândirii se considerã:

  • data emiterii de cãtre autoritatea vamalã românã a primului document în care se face referire la mijlocul de transport în cauzã, în cazul persoanelor care le dobândesc din state necomunitare
  • data înscrisã în documentele care atestã dobândirea din statele membre ale Uniunii Europene, pentru cele dobândite dupã data de 1 ianuarie 2007.

Dupa prezentarea documentelor de mai sus, organul fiscal face urmatoarele operatiuni :

  • Stampileaza fisa de inmatriculare in caseta C si o returneaza proprietarului
  • Stampileaza un exemplar al Declaratiei tip de impunere si il returneaza proprietarului; aceasta declaratie trebuie pastrata impreuna cu actele autovehiculului
  • Elibereaza un proces verbal de impunere in baza caruia proprietarul va afla ce impozit trebuie sa plateasca