Autovehicul second hand importat (BI) (IA)
Inmatricularea unui autovehicul second hand importat
Daca ati cumparat din strainatate un vehicul second-hand, primul lucru care trebuie facut este omologarea sa la RAR (omologare individuala) obtinindu-se: Cartea de Identitate a Vehiculului, Certificatul de Autenticitate si tichetul de inspectie tehnica periodica. Apoi se face declararea proprietatii la serviciul financiar/administraţia publica locale, in functie de domiciliu. Dupa achitarea taxelor (taxa pentru certificatul de inmatriculare, taxa de inmatriculare, taxa de poluare), incheierea asigurarii de raspundere civila si obtinerea Certificatul de neplata a TVA, in final urmeaza inmatricularea la Biroul Inmatriculari, unde se prezinta actele necesare comune pentru orice fel de inmatriculare cu urmatoarele precizari:
1.Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului este:
- daca ati cumparat de la o firma sau un parc auto : Factura
- daca ati cumparat de la o persoana fizica: contractul de vanzare-cumparare pentru un autovehicul folosit
Pe langa actele necesare comune va trebui sa mai adaugati:
1. Decizia de calcul a taxei de poluare in original si copie, eliberata de :
- Pentru persoane fizice : Administratia financiara de domiciliu
- Pentru persoanele juridice : M.F.P.-A.N.A.F.- Directia Generala de Administrare in functie de sediul firmei si marimea sa din punct de vedere al contributiei la Bugetul Statului.
Pentru remorci si semiremorci nu trebuie platita taxa de poluare si nu este necesar acest document.
2. Documentul care dovedeste plata taxei de poluare (chitanta, O.P.), calculata conform Deciziei-original.
3. Certificatul din care rezulta ca nu se datoreaza plata TVA in Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport second-hand , in original, in cazul in care solicitantul nu este inregistrat in scopuri de TVA (cf.art.153 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal) eliberat de:
- Pentru persoane fizice : Administratia financiara de domiciliu
- Pentru persoane juridice : M.F.P.-A.N.A.F.- Directia Generala de Administrare in functie sediul firmei si marimea sa din punct de vedere al contributiei la Bugetul statului.
Acest Certificat trebuie prezentat de toate persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA (cf.art.153 Cod Fiscal), inclusiv persoanele fizice, pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport second-hand (inclusiv remorci, semiremorci).
Acest document nu trebuie prezentat in cazul achizitiei dintr-un stat care nu este membru U.E.
4. Certificatul de Autenticitate de la RAR –original
5.Tichetul de inspectie tehnica periodica de la RAR-original
6. Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original
7. Plăcuţele cu numărul de înmatriculare din strainatate
8. Dovada de efectuare a formalităţilor vamale de import (Declaratia vamala de Import pentru persone juridice, sau chitanta vamala pentru persoane fizice) pentru autovehiculele si remorcile importate din tari care nu sunt membre U.E.-copie legalizată
Nota
In cazul in care exista mai multi proprietari intermediari intre cel care a cumparat vehiculul din strainatate si cel care il va inmatricula, sunt necesare :
- Toate documentele intermediare de transfer de proprietate (contracte de vanzare-cumparare sau facturi)
- Fisele cu viza de instrainare sau Certificatele de atestare fiscala pentru fiecare dintre ei ( in copie), daca intre data intocmirii primului document de dobandire, si data ultimului sunt mai mult de 30 de zile. Daca toate transferurile de proprietate sunt facute pe parcursul lunii calendaristice pentru care s-a platit impozit de primul proprietar (conform Certificatului sau fiscal), nu mai trebui Certificatele fiscale pentru intermediari.