Autovehicul nou, importat (BI) (IA)

Inmatricularea unui autovehicul/remorca nou, achizitionat din strainatate.

Daca ati cumparat din strainatate un vehicul nou, primul lucru care trebuie facut este omologarea sa la RAR (omologare individuala) obtinindu-se: Cartea de Identitate a Vehiculului,  Certificatul de Autenticitate si tichetul de inspectie tehnica periodica. Apoi se face declarea proprietatii la organul fiscal competent al autorităţii  administraţiei publice locale, in functie de domiciliu, se incheie asigurarea de raspundere civila si se platesc taxele (taxa pentru certificatul de inmatriculare, taxa de inmatriculare, si cand este cazul taxa de poluare si  TVA).

In final urmeaza inmatricularea la Biroul Inmatriculari, unde se prezinta actele necesare comune pentru orice fel de inmatriculare cu urmatoarele precizari:

1. Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului este Factura de la dealer-ul din strainatate

Pe langa actele necesare comune va trebui sa mai adaugati:

1. Decizia de calcul a taxei de poluare in original si copie,  eliberata de :

  • Pentru persoane fizice : Administratia financiara de domiciliu
  • Pentru persoanele juridice : M.F.P.-A.N.A.F.-Directia Generala de Administrare  in functie de sediul firmei si marimea sa din punct de vedere al contributiei la Bugetul Statului.

Pentru remorci si semiremorci nu trebuie platita taxa de poluare si nu este necesar acest document.

2. Documentul  care dovedeste plata taxei de poluare (chitanta, O.P.), calculata conform Deciziei-original.

3. Certificatul privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi, in original, in cazul in care solicitantul nu este inregistrat in scopuri de TVA (cf.art.153 din Legea 571/2003) eliberat de :

  • Pentru persoane fizice : Administratia financiara de domiciliu
  • Pentru persoane juridice : Directia  Generala de Administrare Fiscala in functie sediul firmei si marimea sa din punct de vedere al contributiei la Bugetul statului.

Acest Certificat  trebuie prezentat de toate persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA (cf.art.153 Cod Fiscal), inclusiv persoanele fizice, care trebuie sa plateasca efectiv TVA pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi (inclusiv remorci, semiremorci)

4. Certificatul de Autenticitate de la RAR –original

5.Tichetul de inspectie tehnica periodica de la RAR-original

6. Certificatul de origine comunitara (COC) daca furnizorul din strainatate l-a dat cumparatorului. Este bine sa il aveti, omologarea la RAR fiind mai ieftina in acest caz

7. Documentul de transport –factura sau CMR de la transportator-copie, sau autorizatia de circulatie provizorie eliberata din tara de achizitie

8. Dovada de efectuare a formalităţilor vamale de import (Declaratia vamala de Import pentru persone juridice, sau chitanta vamala pentru persoane fizice) pentru autovehiculele si  remorcile importate din tari care nu sunt membre U.E.-copie legalizată

Nota

  • In cazul in care exista mai multi proprietari intermediari intre cel care a cumparat autovehiculul nou din strainatate si cel care il va inmatricula, sunt necesare :
  • Toate documentele intermediare de transfer de proprietate (contracte de vanzare-cumparare sau facturi)
  • Fisele cu viza de instrainare  sau Certificatele de atestare fiscala pentru fiecare dintre ei ( in copie), daca intre data intocmirii primului document de dobandire, si data ultimului sunt mai mult de 30 de zile. Daca toate transferurile de proprietate sunt facute pe parcursul lunii calendaristice pentru care s-a platit impozit de primul proprietar (conform Certificatului sau fiscal), nu  mai trebui Certificatele fiscale pentru intermediari.
Alte articole din sectiunea: Inmatricularea autovehiculelor